– Det handler om hva slags arbeidsliv vi vil ha

Forbundsleder Veronicha Angell Bergli. Foto: Ilja C. Hendel.

Neste uke møtes Bibliotekarforbundet og Oslo kommune i Arbeidsretten. – Vi må ha medbestemmelse, sier forbundsleder Veronicha Angell Bergli til Klassekampen.

– Vi er ikke imot å jobbe kvelder og helger, men det må reguleres og avtales. Vi må ha medbestemmelse, ikke bare være en høringsinstans, sier forbundsleder Veronicha Angell Bergli til Klassekampen i dag.

Bakgrunnen for uttalelsene er at Bibliotekarforbundet har saksøkt Oslo kommune for å få avklart om arbeidsgiver ensidig kan bestemme at ansatte skal jobbe utenfor ordinær arbeidstid. Partene møtes i Arbeidsretten 3. og 4. november.

Les også: Bibliotekarforbundet saksøker Oslo kommune

Lang tradisjon for medbestemmelse

Søksmålet kommer etter en langvarig uenighet mellom Bibliotekarforbundet og Oslo kommune om arbeidstidsordningen på Deichman.

– Det handler om hva slags arbeidsliv vi vil ha og på hvilke premisser, sier Bergli.

– Bibliotekarer skal kunne ha felles fri, hente i barnehagen og delta på fritidsaktiviteter. Selv om åpningstider er innenfor arbeidsgivers styringsrett, er det lang tradisjon for at de ansatte har medbestemmelse på innvirkningen det får for arbeidstida.

Til avisa sier Bergli at de ansatte får nye arbeidstidsbestemmelser årlig, noe hun mener er uforutsigbart og tærer på de ansatte.

Les også: Arbeidstidsordninger på Deichman

Gradvis dårligere

Hovedtillitsvalgt Goro Aarseth, her fotografert i en annen anledning. Foto: Christine Tolpinrud

Hovedtillitsvalgt for Bibliotekarforbundet ved Deichman, Goro Aarseth, forteller at mange av de ansatte nå har to seinvakter i uka og at alle ansatte i Deichmansystemet må ta søndagsvakter. Arbeidsforholdene har blitt gradvis dårligere uten at bibliotekarene har hatt noe å si, uttaler hun.

– Dette er virkelig blitt tredd nedover hodene våre. Vi har tilkjempet oss litt lettelser, og noen har etter hvert fått tilrettelegging, men det er ikke bra nok, sier Aarseth til avisa.

Les hele saken hos Klassekampen her