Bibliotekarforbundet vant rettssak mot Oslo kommune

Forbundsleder Veronicha Angell Bergli. Foto: Christine Tolpinrud

En enstemmig arbeidsrett har gitt Bibliotekarforbundet medhold i spørsmålet om bibliotekarer skal ha medbestemmelse på arbeid utover ordinær arbeidstid.

Bibliotekarforbundet møtte i november Oslo kommune i Arbeidsretten. Saken gjaldt hvorvidt arbeidsgiver ensidig kan fastsette arbeid utover ordinær arbeidstid, som i henhold til tariffavtalen er kl. 7–17. Den enstemmige dommen gir Bibliotekarforbundet fullt medhold i at dette må avtales med deres tillitsvalgte:

«Dokument 25, overenskomst mellom Oslo kommune og Bibliotekarforbundet, fellesbestemmelsene § 8. 1.1, femte ledd, er slik å forstå at arbeidsgiver ikke ensidig kan fastsette en arbeidstidsordning som innebærer at ordinær arbeidstid går utover klokken 07.00 og klokken 17.00.»

– Vi er veldig fornøyde med avgjørelsen fra Arbeidsretten. Med denne dommen kan vi legge ti års uenighet bak oss og sammen komme frem til ordninger som er gode for både bibliotekets brukere og våre medlemmer, sier Veronicha Angell Bergli, forbundsleder i Bibliotekarforbundet.

Les også: Bibliotekarforbundet saksøker Oslo kommune

Bergli understreker at saken ikke handler om at bibliotekarer ikke skal jobbe kveld og helg.

– Vi ønsker et bibliotek som er tilgjengelig for brukerne våre. Men vi mener at all arbeidstid utover normalarbeidsdagen forutsetter en avtale med de tillitsvalgte. Det er gledelig at Arbeidsretten støtter vår forståelse.

Les om bakgrunnen for saken her: Arbeidstidsordninger på Deichman

Fornøyd tillitsvalgt

Hovedtillitsvalgt ved Deichman, Goro Aarseth. Foto: Christine Tolpinrud

Dommen gjelder Bibliotekarforbundets medlemmer på Deichman.

– Nå er vi så glade! Det er en stor seier at Arbeidsretten har gitt Bibliotekarforbundet medhold. Dette har vært en lang og seig kamp mot Oslo kommune, og da er formuleringer som dette ekstra godt å lese: «Etter Arbeidsrettens syn tilsier både tariffhistorien og partenes praksis at saksøker må gis medhold i sin påstand […] Dommen er enstemmig», sier hovedtillitsvalgt ved Deichman Goro Aarseth.

BFs medlemmer på Deichman ser nå framover.

– BF Deichman vil gå inn i arbeidstidsforhandlinger med Deichman på nyåret. Nå skal vi feire seieren, og deretter sette oss ned og finne ut hvordan vi skal gå fram videre.

Takk!

Bibliotekarforbundet retter en stor takk til advokatene Christopher Hansteen og Jonas Thorsdalen Wik fra Advokatfirmaet Hjort, som har ført saken, seniorrådgiver Hege Bergravf Johnsen som har fulgt saken helt siden starten og våre tillitsvalgte på Deichman som har stått i det gjennom alle disse årene. Takk også til Unio og de andre Unio forbundene for hjelp og gode råd.

Les hele dommen her (pdf)