Reverserer stillingskutt på Alta bibliotek

Alta bibliotek. Foto: Stine Iren Ballovarre

Det blir likevel ikke kuttet en bibliotekarstilling på Alta bibliotek. Men reverseringen gjelder kun ut året.

Stine Iren Ballovarre. Foto: Lill Monica Ragnarsdatter Wirkola

– Det føles litt surrealistisk, sier Stine Iren Ballovarre, tillitsvalgt for Bibliotekarforbundet på Alta bibliotek.

Det har nettopp blitt klart at det varslede stillingskuttet på Alta bibliotek, som skulle trå i kraft fra 1. august, er reversert ut året. Alta kommune skal ta imot 200 flyktninger og reverseringen er finansiert med midler fra et integreringstilskudd som kommunen har fått.

– Vi hadde ikke fått noen signaler om at det skulle reverseres, så vi ble tatt litt på senga. Men jeg er glad for at kommunen har innsett verdien av biblioteket, og at de ser på biblioteket som en naturlig møteplass for nyankomne til Alta, forteller hun.

Kutt vil få konsekvenser

Ballovarre har jobbet sammen med BF sentralt og distriktslaget i Finnmark siden i fjor høst for å få kommunen til å snu. I tillegg har Unios hovedtillitsvalgte i kommunen bistått, samt Norsk Bibliotekforening, avd. Nord-Norge. De har snakket med politikere, invitert dem inn på biblioteket, skrevet leserinnlegg og gjennomført en konsekvensanalyse som viste hva som ville skje dersom kuttet ble gjennomført. Redusert åpningstid, mindre samarbeid med skolene, mindre stimulering av leselyst, manglende oppfølging av samisk læremiddelsamling og nedskalering av datahjelp for eldre var blant noen av konsekvensene.

For med bare seks ansatte i fem stillingshjemler, i en kommune med 21 000 innbyggere, vil et kutt merkes godt.

– Gjennom denne prosessen har vi blitt bevisst på hva vi kan. Selv om alle er fagutdannede bibliotekarer med samme utdanning, har alle sine ansvarsområder. Vi er spesialister på hvert vårt felt, forteller Ballovarre.

Reverseringen betyr at tilbudet og åpningstidene vil opprettholdes ut året. I en pressemelding skriver Alta bibliotek at de er glade for at de kan fortsette å jobbe godt opp mot flyktninger og andre nyankomne, som ofte kommer til biblioteket for å låne bøker til å lære å lese og skrive, og ikke minst delta på deres ukentlige språkkafè for å lære norsk.

Arbeidet fortsetter

Kuttet er fortsatt planlagt å gjennomføres fra januar 2023. Det betyr at arbeidet fortsetter for Ballovarre og Bibliotekarforbundet.

– Nå må vi summe oss litt og tenke på hvordan vi skal gjøre det videre. Først og fremst har vi skaffa oss litt tid, til å jobbe opp mot administrasjonen og politikere. Det er uansett ingen gunstig situasjon å vite at noen kanskje må gå, og vi ser på dette som en bitteliten delseier.

Hør også: Stine Ballovarre og bibliotekleder Sonja-Kristin Granaas ble intervjuet på Ettermiddagssendingen fra NRK Troms og Finnmark