Ledersamlingen 2021

Dette årets ledersamling ble gjennomført denne uken. 12 biblioteksjefer var samlet i to dager for faglig og personlig utvikling.

Mandag og tirsdag denne uken arrangerte Bibliotekarforbundet ledersamling på Kringler Gjestegård i Nannestad. 12 medlemmer deltok på samlingen, som hadde krise- og konflikthåndtering som hovedtema.

Hovedforedragsholder var Ole Andre Bråten, som er spesialist i arbeids- og organisasjonspsykologi. Gjennom et heldags kurs, viste han gjennom rollespill og eksempler hvordan man kan forberede seg på å møte ulike konfliktsituasjoner.

Viktig tema

Seniorrådgiver Bente Ørberg.

Årets tema er viktig, erfarer seniorrådgiver i Bibliotekarforbundet Bente Ørberg.

– Som seniorrådgiver blir jeg jevnlig kontaktet av biblioteksjefer som opplever en konflikt i deres arbeidshverdag. Derfor ser vi at de har et behov for å øke kompetansen om dette temaet. Det er viktig at man lærer hvordan man griper fatt i konflikten på et tidlig nivå, da er det lettere å gjøre noe med det. Det er også viktig at man tør å ta tak i konflikter og med dette kurset håper vi de er bedre egnet til å stå i en konflikt og løse den på egen hånd, sier Ørberg, som er kursansvarlig i Bibliotekarforbundet.

I tillegg til hovedkurset, var det foredrag om hvordan man driver med påvirkning av beslutningstagere ved Monica Skybakmoen, og om styringsretten ved advokat Therese Ljosdahl i Haavind.

Gir personlig utvikling

Pia Løfshus. Foto: Christine Tolpinrud

Pia Løfshus, som har vært biblioteksjef i Rælingen siden 2011, har deltatt på flere av Bibliotekarforbundets ledersamlinger. Det fine med disse er at de ikke bare handler om det bibliotekfaglige, mener hun.

– Det handler mer om min personlige utvikling som leder. Det har vært fint, for det hjelper meg å finne ut hva slags leder jeg er, hva jeg er god på og hva jeg kan jobbe med. BF har det med å finne gode og flinke foredragsholdere, så jeg vet det er verdt å bruke tiden min på, sier hun.

Og minst like viktig er det som skjer utenom foredragene.

– Det er sosialt og man treffer folk fra hele landet. Vi har tid etter det faglige til å sitte og snakke i pausene, for man sitter mye på hver sin tue i det daglige. Det er også lettere å ta kontakt senere når man har møttes ansikt til ansikt, sier Løfshus, som vil anbefale flere å delta på samlingene.

Bibliotekarforbundet arrangerer ledersamlinger som dette hvert annet år, og de er gratis for medlemmer. Følg med på vår kurskalender for mer informasjon om våre kurs.