– Utleien bryter med bibliotekets intensjon

Deichman Bjørvika. Foto: Erik Thallaug

Tillitsvalgte og ansatte ved Deichman Bjørvika reagerer på at inntjeningskrav fører til stengte arealer.

Inntjeningskravet til Deichman Bjørvika fører til at store deler av biblioteket til tider er stengt for publikum, uttalte tillitsvalgte ved biblioteket til Dagsavisen i helga.

– Mange av oss som jobber på biblioteket reagerer på deler av denne utleien da vi mener det bryter med bibliotekets intensjon – nemlig å være et sted hvor alle skal ha tilgang på lik linje, uansett økonomisk status, sier hovedtillitsvalgt for Bibliotekarforbundet Deichman, Kjersti Steien, til avisen.

Må tjene inn 12 millioner årlig

Grunnet en budsjettsprekk på 340 millioner under byggingen, er Deichman Bjørvika pålagt å tjene inn over 12 millioner kroner årlig. Denne inntekten kommer primært fra utleie av arealene.

– Når biblioteket må leie ut publikumsarealer til for eksempel pengesterke konsulentbyråer som har sitt årsmøte med middag midt i åpningstiden og derved skyver publikum vekk fra store deler av biblioteket, synes vi ikke dette er riktig. Ved en anledning ble to hele etasjer stengt av i deler av åpningstiden og ved flere anledninger har hele «utkragingen» mellom 4. og 5. et. med tilliggende områder blitt stengt av. Dette betyr at mange lese- og sitteplasser og deler av mediesamlingen jevnlig blir utilgjengelig for publikum, sier Kjersti Steien videre.

Les også: Kritiserer høy utleieandel på Nye Deichman

Mener utleie styrker tilbudet

Kulturbyråden er ikke enig i at kravet er problematisk og uttaler i samme sak at utleien er med på å styrke tilbudet.

– 12 millioner kroner i året er et relativt lite inntjeningskrav i forhold til bibliotekets totale budsjett, og vi har ingen planer om å øke dette. Når for eksempel TV2 leier for å ha valgstudio åpent for publikum i Deichman, så er det med på løfte det totale tilbudet, sier byråd for idrett, kultur og frivillighet, Omar Samy Gamal (SV) til Dagsavisen.