Kritiserer høy utleieandel på Nye Deichman

Nye Deichman åpner i 2020. Inntektene fra utleie skal ligge på omtrent 13 millioner i året, ifølge Dagsavisen. Foto: Wikimedia Commons.

– Å leie ut 40 prosent av lokalene på det nye hovedbiblioteket vil ramme hele tilbudet vi gir i hele byen, sier hovedtillitsvalgt for Bibliotekarforbundet Deichman, Frid Hamsun, til Dagsavisen.

Tidligere i sommer ble det kjent at Oslo kommune leier ut deler av det nye hovedbiblioteket i Bjørvika til Scandinavian Design Group. Planen er at så mye som 40 prosent av biblioteket skal leies ut for å betale for budsjettsmellen på 400 millioner for å bygge det nye signalbygget i Bjørvika.

Hallstein Bjercke i Oslo Venstre varslet tidligere i sommer omkamp om utleieandelen, men ble blankt avvist av kulturbyråd Rina Mariann Hansen (Arbeiderpartiet).

– Hvis jeg får 10 eller 20 eller 30 ekstra millioner til å bruke på bibliotekene vil jeg heller bruke pengene på å bygge ut flere lokalbibliotek. Vi ønsker oss et nytt bibliotek på Mortensrud, og St. Hanshaugen står nå uten lokalbibliotek nå som hoved-Deichman flytter. Ullern har heller ikke et fungerende lokalbibliotek, sa Hansen til Dagsavisen tidligere i sommer.

Bibliotekarforbundets hovedtillitsvalgt på Deichman, Frid Hamsun. Foto: Erling Bergan.

Blir også et slags fylkesbibliotek

– Nye Deichman er ikke bare et folkebibliotek som blir sentralt plassert. Det er også et fylkesbibliotek som skal serve alle lokalbibliotekene. Vi har 18 lokalbiblioteker, 2 fengselsbiblioteker og et sykehusbibliotek, i tillegg til at vi server alle skolebibliotekene i hele Oslo. I bibliotekplanen ber byrådet om at vi tar folkebibliotekene enda mer på alvor. Da ligger det i kortene at vi trenger lokaler. Rina Mariann Hansen viser liten forståelse for at hovedbiblioteket er et nav for hele biblioteksystemet i Oslo, sier Hamsun.

Kommersiell drift utfordrer gratisprinsippet

Bibliotekarforbundets hovedtillitsvalgt på Deichman frykter også at kommersiell utleie på hovedbiblioteket vil utfordre gratisprinsippet vi har for folkebibliotekene i Norge.

– Når vi må jobbe med å få inn leietakere for å møte det høye inntektskravet er det helt utenfor hva folkebiblioteket egentlig skal drive med, sier Hamsun.

29. august arrangerer fagforeningene på Deichman en paneldebatt om temaet. Arrangementet finner sted på hovedbiblioteket på Hammersborg og er åpent for publikum. Bibliotekarforbundet vil komme med mer informasjon om innholdet i forkant av debatten.