Trøndelag fylkesbibliotek er Årets bibliotek 2019

Trøndelag fylkesbibliotek er kåret til Årets bibliotek 2019. Prisen ble delt ut av fotograf Jo Straube torsdag 9. januar.

Fylkesbiblioteket samarbeider tett med språkbrukere, tolker, forlag og det samiske miljøet om å oversette og utgi barne- og ungdomslitteratur på sørsamisk. Siden 2014 har fylkesbiblioteket bidratt til å utgi 36 bøker på det sørsamiske språket, som snakkes av anslagsvis 600-2000 personer.

– Dette er et arbeid i verdensklasse. Og arbeidet passer veldig godt inn i FN sitt år for urfolksspråk, sa Norsk Bibliotekforenings leder Mariann Schjeide under utdelingen.

De andre nominerte til Årets bibliotek 2019 var Grimstad bibliotek og Deichman Grünerløkka.

Les mer om de nominerte

– Venner av språket
Hildegunn Hestnes (leder Trøndelag fylkesbibliotek), May Britt Lagesen (medlem av Trøndelag fylkesting og leder i hovedutvalget for kultur), Morten Olsen Haugen (rådgiver Trøndelag fylkesbibliotek) og Hanne-Lena Wilks (språksenteret Gielem Nastedh) tok i mot prisen.

– Vi er kanskje aller mest glade for denne oppmerksomheten til det samiske språket, sa Hestnes i takketalen.

– Det betyr så mye at vi har fått så mange sørsamiske barnebøker å velge i, supplerte Wilks.

– Dette er egentlig en pris for de 30-40 engasjerte menneskene som brenner for sitt språk og som legger ned en stor innsats for å få dette til, sa Olsen Haugen, som har vært faglig motor for prosjektet på fylkesbiblitoeket. – Vår rolle er å være venner av språket. Hvis samiske bibliotekbrukere kan tenke på biblioteket som venner av språket sitt, da er vi der vi skal være.

Prisen «Årets bibliotek» deles ut av Norsk Bibliotekforening, og tildeles et bibliotek som i de senere år har anvendt nye ideer eller utmerket seg gjennom et godt og effektivt samarbeid med de som bruker/styrer biblioteket. Prisen er en kunstgjenstand. Alle typer bibliotek kan bli tildelt prisen.

Juryen har bestått av:

  • Vebjørn Rogne, redaktør BOK365
  • Bente Riise, generalsekretær i Norsk Tidsskriftforening
  • Jo Straube, fotograf
  • Trud Berg, leder Stormen bibliotek, fjorårets vinnar
  • Mariann Schjeide, leder Norsk Bibliotekforening