Stadig flere bibliotek tilbyr ebøker

Fra Colorbox

Forbundslederen anslår at mellom 300 og 600 titler er vanlig ved mange bibliotek. Da er det i all hovedsak skjønnlitteratur for voksne, svært lite faglitteratur og ganske lite barnelitteratur. Så tilbudet av ebøker er ganske begrenset foreløpig.

Etter at Buskerud fylkesbibliotek startet med utlån av ebøker i 2009, gikk det trått. Men langt flere kunne henge seg på da Kulturrådet i 2012 startet en prøveordning der utvalgte bibliotek fikk ebøker gjennom innkjøpsordningen.

– Kulturrådets prøveordning har vært viktig, men nå har også mange fylkesbibliotek laget egne ordninger for e-bokutlån som små og mellomstore bibliotek kan koble seg til. Det er slik de fleste bibliotekene har kommet i gang med e-bokutlån, sier BF-lederen til NTB. Hun understreker at bibliotekenes e-bokutlån er en trussel verken mot forlag eller mot forfatterens økonomi.

– Bibliotekenes e-bokutlån bidrar til å åpne markedet, fordi flere boklesere får prøvd e-bok. Da blir sannsynligvis veien til å kjøpe e-bok kortere. Bibliotekene er også gode kunder for e-bokmarkedet, sier Deildok, som etterlyser et nasjonalt rammeverk for ebøker der bibliotekenes rett til å låne ut er slått fast.

Les hele artikkelen:
Aftenposten
Altaposten
Kommunal Rapport
(betalingstjeneste)