Få utfordringer for vekterne: Stille kveld på meråpne Majorstua

Žegarac Bojan er masterstudent i logistikk og transport, og bruker ofte bibliotekavdelinga på Majorstua om kvelden. (Foto: Erling Bergan)

Beste vestkant i Oslo. Stor bibliotekavdeling. Sein junikveld. Det er kanskje mellom ti og tjue personer her denne kvelden. Vekteren vandrer rundt i lokalet. Noen bruker data, noen leser, noen skriver. Flere er innom kaffeautomaten, som er det eneste tilbudet som koster noe på den meråpne bibliotekavdelinga på Majorstua.

I løpet av tida jeg er her går vekteren flere runder i lokalet. Det ser ikke ut som han har stort annet å gjøre utover disse rundene enn å hjelpe folk med å bruke kaffeautomaten.

Jeg spør om det pleier å være så rolig, og det bekrefter han. Denne vekteren har ikke opplevd trøbbel på sine vakter på Majorstua avdeling.

Fornøyd masterstudent

Jeg kommer i prat med Žegarac Bojan, som gjerne forteller om sine opplevelser med meråpent bibliotek.

– Jeg bruker biblioteket her når det passer sånn. Jeg bor ved Sognsvann, så dette er det nærmeste biblioteket for meg. Jeg kommer ofte hit på kveldstid.

Žegarac er kroat, men har bodd i Norge i fire år. Han tar en master i logistikk og transport ved Høgskolen i Molde, og har en bachelor i samme fag fra sitt hjemland.

– Det er hyggelig og trygt å komme hit. Her er det en rolig og fin stemning. Det er ryddig og pent. En vakt passer på folk. Man kan lese aviser og bruke gratis internett, og man kan bruke bibliotekets datamaskiner hvis man har behov for det. Alt i alt er dette et fint tilbud.

Vaner fra Molde

Som student i Molde var han blitt vant med å bruke høgskolens bibliotektilbud når som helst på døgnet.

– Vi jobber mye om kvelden og natta med å forberede oss til eksamen. Alle med studentkort kan låse seg inn når biblioteket er ubetjent.

Žegarac bruker også Deichman-biblioteket på Stovner, helt på den andre siden av byen. Han jobber for tiden i nærheten av Stovner senter og kan dra på biblioteket etter jobb. Uavhengig av åpningstider. Merker han noen forskjeller mellom bibliotekene på Majorstua og Stovner?

– Biblioteket på Stovner ser kanskje mer ut som en botanisk hage. På Stovner er det flere familiefolk om kvelden, og barn som holder på med dataspill. Det er det ikke så mye av her på Majorstua. Og så har folk på østkanten mer temperament, her på Majorstua er det litt roligere, sier denne bibliotekbrukeren.

Eksamensperioder

– Pleier det å være folk her på biblioteket på Majorstua enn de 10-20 som er her nå?

– Ja, spesielt i eksamensperioden, da er det mange studenter som sitter her og leser. Mange har gruppearbeid her også. Nå har nok de fleste studentene reist hjem for sommeren.

– Savner du personale når du er her om kvelden?

– Det spørs hva jeg skal gjøre her. Når jeg bare skal lese eller drive med egne ting, så trenger jeg ikke personale. Men for dem som har behov for å få anbefalinger eller en samtale med en bibliotekar som kjenner tilbudene her, så er det nyttig.

– Låner du bøker når du er her på kvelden?

– Nei, jeg pleier å lese mine egne ting. Jeg låner ikke så mye.

For Žegarac er det en utfordring å passe klokka når biblioteket stenger klokka elleve om kvelden. (Foto: Erling Bergan)

Aldri opplevd problemer

Žegarac reiser tilbake til Molde når han er ferdig med studiet, og håper å få jobb der. Han har litt balkansk aksent, men snakker godt norsk til å ha vært vær i fire år. Når jeg sier dette, svarer han med et smil:

– Det mener ikke arbeidsgiveren min.

Žegarac har i likhet med vekteren aldri opplevd problemer når han er her på kveldstid.

– Men tiden går fort når jeg er her om kvelden. Flere ganger har vakten kommet rundt og minnet meg om at de stenger om ti minutter.

Deichman-avdelingene som har meråpent gir tilgang hver dag fra kl 07.00 til kl 23.00, alle dager hele året gjennom.


[Artikkelen er også publisert i BFs tidsskrift Bibliotekaren 3/2018]