Ytringsfrihet Artikler

Ytre seg fritt eller lojalt holde kjeft?

Vi deler og kommenterer det meste på sosiale medier. Da gjelder det å kjenne sine rettigheter, skjønne når man ytrer seg privat, og ikke legge mer bånd på seg enn det er juridisk grunnlag for. Nå har det kommet en nettbasert veiledning i sosiale medier for offentlig ansatte.

Krever tilbaketrekking av kontroversiell tidsskriftartikkel

Norsk fagbibliotekforening (NFF) har gått til det usedvanlige skritt å promotere en underskriftsaksjon for at en kontroversiell tidsskriftartikkel om kolonialisme trekkes tilbake av utgiverne. "Jeg har skumlest gjennom halve artikkelen, og dette var ikke bra. Det er mildt sagt rasistisk historieforfalskning. Verre enn David Irving", skriver NFFs leder Jimi Thaule på sin facebook-profil.

Kommunene knebler ansatte

Over halvparten av landets kommuner mener det ikke er akseptabelt at deres ansatte ytrer seg kritisk om kommunen i media. Det reagerer Unio-leder Ragnhild Lied på.

– Man skal tåle mye!

Amal Aden har et nært forhold til både bibliotek og ytringsfrihet. Vi har snakket med henne om begge deler.

Løslat Natalya Sharina!

Natalya Sharina er direktør ved det statlige biblioteket for ukrainsk litteratur i Moskva. Nå er hun satt i husarrest for bøker hun hadde i biblioteket sitt. Amnesty og IFLA krever at hun løslates.

#bftv15: Presentasjoner fra tillitsvalgt-konferansen

Bibliotekarforbundets første tillitsvalgtkonferanse er over. Her finner du presentasjoner fra konferansen.

Fryktens pris

Ord og tegninger kan utløse voldsomt negative reaksjoner, men det må aldri få oss til å miste troen på kunstens forandrende kraft og vitale samfunnsbetydning. Det skriver lederen for Dansk Forfatterforening, Jakob Vedelsby. Han frykter at ikke minst statlig fremkalt selvsensur blant forfattere, illustratører og andre kunstnere vil bre om seg i Danmark etter terrordrapene i Paris og København.

Blasfemi og lovgivning mot ærekrenkelse av religion

Det har vært høy temperatur i debatten om ytringsfrihet, krenkelser og bibliotek etter Charlie Hebdo-massakren i januar. Vi har bedt en av verdens ledende kapasiteter på disse spørsmålene om en gjennomgang av blasfemi og lovgivning mot ærekrenkelse av religion, sett fra et bibliotekarperspektiv. En lengre versjon av artikkelen vil publiseres i IFLA Journal senere i år.

– Ytringsfriheten slåss vi gjerne for

I noen uker i mars har ytringsfrihet blitt diskutert på postlista biblioteknorge. Utgangspunktet var BFs uttalelse etter Charlie Hebdo-massakren, og Odd Letnes som mente at "det virker som om Bibliotekarforbundet har stilt seg på ytringsfundamentalismens ytterfløy." Redaktør Erling Bergan har ført ordet for BF. Vi ber ham gjøre opp status i debatten.

– Ytringsfriheten forsvares ikke med ettergivenhet

Har BF stilt seg på "ytringsfundamentalismens ytterfløy", slik Bok og biblioteks leder hevder? – Vi står støtt i forsvar av ytringsfriheten, og stusser over Odd Letnes sine merkelapper, sier forbundsleder Margunn Haugland.