Ytringsfrihet Artikler

– Man skal tåle mye!

Amal Aden har et nært forhold til både bibliotek og ytringsfrihet. Vi har snakket med henne om begge deler.

Løslat Natalya Sharina!

Natalya Sharina er direktør ved det statlige biblioteket for ukrainsk litteratur i Moskva. Nå er hun satt i husarrest for bøker hun hadde i biblioteket sitt. Amnesty og IFLA krever at hun løslates.

Fryktens pris

Ord og tegninger kan utløse voldsomt negative reaksjoner, men det må aldri få oss til å miste troen på kunstens forandrende kraft og vitale samfunnsbetydning. Det skriver lederen for Dansk Forfatterforening, Jakob Vedelsby. Han frykter at ikke minst statlig fremkalt selvsensur blant forfattere, illustratører og andre kunstnere vil bre om seg i Danmark etter terrordrapene i Paris og København.

Blasfemi og lovgivning mot ærekrenkelse av religion

Det har vært høy temperatur i debatten om ytringsfrihet, krenkelser og bibliotek etter Charlie Hebdo-massakren i januar. Vi har bedt en av verdens ledende kapasiteter på disse spørsmålene om en gjennomgang av blasfemi og lovgivning mot ærekrenkelse av religion, sett fra et bibliotekarperspektiv. En lengre versjon av artikkelen vil publiseres i IFLA Journal senere i år.

– Ytringsfriheten slåss vi gjerne for

I noen uker i mars har ytringsfrihet blitt diskutert på postlista biblioteknorge. Utgangspunktet var BFs uttalelse etter Charlie Hebdo-massakren, og Odd Letnes som mente at "det virker som om Bibliotekarforbundet har stilt seg på ytringsfundamentalismens ytterfløy." Redaktør Erling Bergan har ført ordet for BF. Vi ber ham gjøre opp status i debatten.