Ytringsfrihet Artikler

– Å bli støtt er en del av ytringsfrihetens vesen

– I dag er ytringsfriheten i realiteten beskåret ved at vi har en mindre krass religionskritikk. Det å håne religion er egentlig noe vi har verdsatt i Norge. Det står ikke så sterkt i dag rent faktisk, fordi man unnlater å gjøre som Arnulf Øverland. Han hånet, og folk ble støtt, sier advokat Cato Schiøtz og peker på at om muslimer blir støtt, så er dette en del av ytringsfrihetens vesen.

Etiske diskusjoner om virkelighetslitteraturen

Det er utenfor faktasjekkingens domene. Litteraturen som beskriver virkelige personer og hendelser i forfatterens liv, som gir seg ut for å være sann, men hvor forfatteren kan ha gjort endringer slik at en ikke kan være sikker. Virkelighetslitteraturen brer om seg, og skaper ofte etiske diskusjoner.

Biblioteket i ekkokamrenes tid

På overflaten kan det se ut til at sosiale medier er ytringsfrihetens nirvana. Men er virkelig sosiale medier en arena der alle konkurrerer om oppmerksomheten på like fot?

Sjelden at bibliotek avviser lån av møterom

Mange bibliotek tilbyr lån av lokaler til møter. Det kan være sjakklubb, kunstforening, språkkafe eller kodeklubb. Men også kontroversielle organisasjoner kan banke på døra til biblioteksjefen og be om møtelokale. Vi har spurt et utvalg biblioteksjefer om de har avvist mange. Det har de ikke.

Den gode debatten

Deler av den offentlige samtale foregår på bibliotekene, enten i det fysiske rommet eller i sosiale medier. Her brytes ulike standpunkter mot hverandre. En god debatt forutsetter imidlertid at spillereglene følges.

Biblioteket må være anti-fascistisk, ellers blir det bullshit

Christian Lauersen er en engasjert bibliotekleder med bakgrunn fra både universitetsbibliotek- og folkebiblioteksektoren. Han skriver på bloggen sin, The Library Lab, om hvorfor han har valgt å jobbe i bibliotek: «My business is supporting better communities, social justice and life-long learning. I work the libraries to do that.»

Amerikansk bibliotekstrid: Har hatefulle også ytringsfrihet?

Hvordan balansere retten til fritt å kunne ytre seg og møtes, mot retten til å slippe hat og diskriminering? American Library Association står midt oppi denne problemstillingen. De har justert kursen to ganger siste året.

Bibliotek kan ikke være nøytrale

- Vi har ikke råd til å slippe hatet inn! Det sier Alessandra Seiter. Hun var inntil nylig student i bibliotek- og informasjonsvitenskap i Boston, og er nå bibliotekar på Harvard University i Cambridge. Hun skrev denne artikkelen i juli 2018, og tar her tydelig avstand fra den amerikanske bibliotekforeningens juni-vedtak om eksplisitt å inkludere hatgrupper i sin tolkning av ytringsfriheten. Hun argumenterer for at bibliotek og bibliotekarer ikke kan være nøytrale i møte med høyreekstreme organisasjoner. I august gjorde ALA om på sitt vedtak. Artikkelen viser hvordan et polarisert samfunn slår inn også på bibliotekfeltet.

Ytre seg fritt eller lojalt holde kjeft?

Vi deler og kommenterer det meste på sosiale medier. Da gjelder det å kjenne sine rettigheter, skjønne når man ytrer seg privat, og ikke legge mer bånd på seg enn det er juridisk grunnlag for. Nå har det kommet en nettbasert veiledning i sosiale medier for offentlig ansatte.

Krever tilbaketrekking av kontroversiell tidsskriftartikkel

Norsk fagbibliotekforening (NFF) har gått til det usedvanlige skritt å promotere en underskriftsaksjon for at en kontroversiell tidsskriftartikkel om kolonialisme trekkes tilbake av utgiverne. "Jeg har skumlest gjennom halve artikkelen, og dette var ikke bra. Det er mildt sagt rasistisk historieforfalskning. Verre enn David Irving", skriver NFFs leder Jimi Thaule på sin facebook-profil.