Kildekritikk Artikler

Sannhet, post-sannhet, løgn og bullshit

Kunnskapsorganisering dreier seg om å tilrettelegge for formidling av informasjon. Bibliotekene skal støtte opp om den enkeltes søking etter sannhet. Men hvilket forhold har informasjonen vi formidler til sannhet og beslektede begrep? Professor i filosofi ved Universitetet i Bergen, Lars Fr. H. Svendsen, gav et dykk ned i det grunnleggende med foredraget "Sannhet, post-sannhet, løgn og bullshit".

Kildekritikk på sosiale medier

På internett finnes vandrehistorier, rykter og annen desinformasjon. Den svenske frilansjournalisten Jack Werner snakket en februarkveld på Bergen offentlige bibliotek om nødvendigheten av å bli bedre på kildekritikk, også på sosiale medier.

Wikidata-praksis med rom for refleksjon

Hun er førsteårsstudent i bibliotek- og informasjonsvitenskap ved OsloMet. Hun liker å kode og redigere. Hun bidrar gjerne i det frivillige miljøet som arbeider for fri informasjon og kunnskapsdeling. Kort sagt: Her er Anettes beretning om sin praksisperiode i Wikimedia Norge.

Krever tilbaketrekking av kontroversiell tidsskriftartikkel

Norsk fagbibliotekforening (NFF) har gått til det usedvanlige skritt å promotere en underskriftsaksjon for at en kontroversiell tidsskriftartikkel om kolonialisme trekkes tilbake av utgiverne. "Jeg har skumlest gjennom halve artikkelen, og dette var ikke bra. Det er mildt sagt rasistisk historieforfalskning. Verre enn David Irving", skriver NFFs leder Jimi Thaule på sin facebook-profil.

En bibliotekstudents møte med Wikipedia

Kildebruk i Wikipedia kan gi noen dilemmaer. Når artikkelforfatteren har kjent en biografert person, og gir av sin førstehånds kunnskap i artikkelen, skal man da fjerne utsagnet pga manglende annen kilde? Risikerer man da å fjerne denne kunnskapen for alltid? Slikt fikk bibliotekstudent Sabine Rønsen i fanget i sin praksisperiode hos Wikimedia Norge.

#Faktajakt på Wikipedia

Wikipedia er en kunnskapsdugnad. Et nettleksikon som alle kan bidra til og redigere, og januar er måneden for bibliotekenes Wikipediainnsats. Wikipedia ber bibliotekarer verden over om å legge til kilder i Wikipedia-artikler. Bli med på #faktajakt!

Ber bibliotekarer om bidrag

Wikimedia Norge ønsker seg bidrag til et temanummer om Wikipedia som det utvida biblioteket.