Protesterer mot angiverlov i Sverige

Den svenske regjeringen har i høst gått videre med et lovforslag som pålegger offentlig ansatte å anmelde papirløse. Lovforslaget, kjent som Angiverloven, vil pålegge offentlig ansatte å anmelde ved mistanke om manglende oppholdstillatelse. Straffen for å la være er foreløpig under utredning.

Flere grunner til skroting

Det sier seg selv at bibliotekarene i Sverige ikke er forent med forslaget. Anna Troberg er forbundsleder for DIK – fagforeningen som organiserer bibliotekarer i Sverige. Hun har medlemmene i ryggen når hun har jobbet mot forslaget siden det kom på bordet.  

–Det er et veldig dårlig forslag som helt og holdent burde kastes i papirkurven, sier Troberg. Det krasjer både med bibliotekarenes yrkesetikk og med bibliotekloven. Dessuten handler det i grunnen om hvilken type samfunn man vil ha. Sveriges bibliotekarer og DIK vil ikke ha et angiversamfunn.

Bytter heller jobb enn å angi noen  

Når DIK spurte medlemmene sine, mente mer enn ni av ti at de synes forslaget var dårlig. Veldig mange sa også at de heller vil bytte jobb enn å angi noen.

 ­-Om forslaget går gjennom kan bibliotekarer tvinges til å angi besøkende som de mistenker at befinner seg i Sverige uten tillatelse. Forslaget kan også innebære at det blir konsekvenser for den som velger å la være å anmelde. Akkurat hvilke vet vi ikke ennå. Forslaget skal utredes og først når utredningen er klar vet vi mer om det, sier Troberg.

–Og dessuten, fortsetter Troberg, hvordan ser en papirløs ut? Det finnes en åpenbar risiko for at forslaget vil lede til raseprofilering. Dette er noe som mange av våre medlemmer løfter og er urolige for.

Anna Troberg. Portrettfoto.
Forbundsleder i DIK, Anna Troberg protesterer mot angiverloven.

Støtte fra norske kolleger

–Vi er dypt bekymret for hvordan dette vil påvirke våre kolleger i Sverige, sier forbundsleder i Bibliotekarforbundet, Veronicha Angell Bergli.  

–Dette bryter så grunnleggende med hva biblioteket skal være og hvilken rolle bibliotekarer skal ha. Biblioteket er en grunnmur i lokalsamfunnet, et trygt værested uavhengig av hvem du er og hvor du kommer fra, som bygger felleskap og som gir tilgang på kultur, kunnskap og opplysning, og hvor ytringsfrihet står i sentrum. Ikke minst spiller bibliotekene og bibliotekarene en helt sentral rolle i integreringa. I vår profesjonsutøvelse er bibliotekarer helt avhengig av å kunne bygge tillit og relasjoner.

–Vi står derfor sammen med våre svenske kolleger i kampen mot angiveri.

Portrett. Foto.
Forbundsleder i Bibliotekarforbundet, Veronicha Angell Bergli, er sterkt bekymret for det som skjer i Sverige nå.