Løslat Natalya Sharina!

Natalya Sharina er direktør ved det statlige biblioteket for ukrainsk litteratur i Moskva. Nå er hun satt i husarrest for bøker hun hadde i biblioteket sitt. Amnesty og IFLA krever at hun løslates.

Det er Amnesty International som forteller historien om kriminalisering av en bibliotekar for bokvalget hun foretok.

Library of Ukrainian Literature in Moscow

Det statlige biblioteket for ukrainsk litteratur i Moskva, der Natalya Sharina er direktør.

28. oktober kom representanter for etterforskningskomiteen – den øverste føderale undersøkelsesmyndigheten i Russland – hjem til Natalya Sharina og ransaket huset hennes i flere timer. Hun ble anholdt og tatt med til biblioteket hvor hun jobber. Natalya var mistenkt for å distribuere og låne ut bøker av nasjonalisten Dmitry Korchinsky. I biblioteket fant etterforskerne bøker av Dmitry Korchinsky i en stabel med bøker som ikke var gjort tilgjengelig for utlån.

Natalya ble avhørt av etterforskerne hele natten. Hun ble brakt til politistasjonen utpå natten og senere overført til varetekt, hvor hun ble satt i fullstendig isolasjon i 2 dager. Til tross for helseproblemer, fikk hun ikke medisinsk hjelp.

Anti-russisk propaganda
29. oktober opprettet etterforskningskomiteen sak mot Natalya. Hun var anklaget for å ha brutt paragraf 282 i straffeloven. I følge Amnesty skal den omhandle å provosere frem nasjonalt hat og fiendskap, samt ydmykelse av menneskelig verdighet. En representant fra etterforskningskomiteen har fortalt media at de fant anti-russisk propaganda i Natalyas hjem.

Natalya Sharina

Direktør Natalya Sharina sitter nå i husarrest, for innholdet i bøker hun har hatt i biblioteket sitt.

Hun ble satt i husarrest den 30.oktober. Natalya kan kun kontakte advokaten og familiemedlemmer hun bor med. Hun har ikke tilgang til internett og får kun bruke telefonen for å ringe ambulanse. Hun må ha tiltalelse for å forlate huset. Hun har søkt om å få gå turer, men fikk avslag på dette.

En Russland-hater
Dmitry Korchinsky er en kontroversiell person både i Russland og Ukraina. Han har vært regnet som en ultraortodoks kristen, nasjonalist og høyreekstrem. I følge den engelske avisen The Guardian regner russiske myndigheter ham som en av vår tids største Russland-hatere.

Amnestys aksjon for å få bibliotekdirektør Natalya Sharina løslatt innebærer ikke at man tar stilling til innholdet i bøker av Dmitry Korchinsky.

Amnesty krever at myndighetene løslater Natalya Sharina betingelsesløst og umiddelbart. De krever også at myndighetene respekterer ytringsfriheten, inkludert overfor dem som fredfullt ytrer kritikk eller har andre meninger enn myndigheter og tjenestemenn.

– Bibliotekarforbundet slutter seg til Amnestys krav om å løslate Natalya Sharina. Hun er direktør for et statlig russisk bibliotek med ukrainske forhold som spesialitet. Da er det rimelig å forvalte materiale fra ulike politiske og religiøse retninger i Ukraina, også bøker med politisk innhold som mange tar avstand fra. Vi oppfordrer myndigheter i alle land til å respektere bibliotekenes forvaltning av ytringsfriheten, sier BF-leder Margunn Haugland.

Du kan bidra ved å signere på aksjonen for å få Natalya Sharina løslatt. Gå til Amnestys nettsider:

amnesty_desktop_logo