Filmdrama fra Cincinnati folkebibliotek

"The Public" hadde verdenspremiere på Santa Barbara Film Festival 31. januar. Den er noe så sjeldent som et høyprofilert amerikansk spenningsdrama med stjerneskuespillere – der tema er bibliotekarers politiske dilemmaer.

Hjemløse i Cincinnati folkebibliotek nekter å gå ut i kulda. (Foto: Filmtrailer)

Emilio Estevez regisserer og spiller selv rollen som en av bibliotekarene ved Cincinnati Public Library i Ohio, USA. Med seg på rollelista har han blant annet Alec Baldwin.

Handlingen foregår altså i Cincinnati, en mellomstor by i det amerikanske rustbeltet. Folkebiblioteket leverer sine kjente tjenester innen kunnskap og kultur, men er samtidig et sted hjemløse i byen søker til.

Nekter å gå

En vinter med ekstrem kulde meldes det at det er fullt i herbergene for de hjemløse. Jackson, en av de hjemløse, organiserer en Occupy-lignende protest mot å forlate biblioteket ved stengetid. Bibliotekaren Stuart Goodson, spilt av Emilio Estevez, støtter de hjemløse. Myndighetene og politiet trer i aksjon…

– Folkebiblioteket er demokratiets siste bastion i dette landet, sier biblioteksjef Anderson i filmen. Dette er et drama der bibliotekets ansatte – høy og lav – tvinges til å ta stilling til sosialt og politisk konfliktstoff.

Biblioteket som filmrolle

En anmeldelse av filmen i Santa Barbaras Edhat.com etter festivalåpningen, påpeker at filmen tar opp et spekter av aktuelle spørsmål, som bruken av politimakt, pressens hang til å lage sensasjonelle nyheter og spørsmålet om hva offentlige bygninger kan og ikke kan brukes til. – Jeg likte at Estevez presenterte lag av spørsmål om personlig ansvar midt i sosiale problemer som ikke lar seg løse umiddelbart. Biblioteket blir selv en av rollene i filmen, skriver Brigette Ginter i Edhat.com. Hun nevner også at det blir sitert fra John Steinbecks «Vredens druer», som brukes som tematisk referanse.

Dette er den første filmen av Emilio Estevez der verken hans far Martin Sheen eller broren Charlie Sheen spiller hovedroller.

Virkelig strid

Det virkelige folkebiblioteket i Cincinnati er samtidig med at denne filmen slippes, midt i heftige kontroverser om hvorvidt de skal selge en av bygningene i sentrum. I følge filmnettstedet imdb.com skjedde nylig noe lignende som i filmen: – The real Cincinnati Public Library was being taken over by activists who were demanding the leadership not sell one of the downtown buildings.

Stort antall hjemløse

I følge «2016 Annual Homeless Assessment Report» utgitt av U.S. Department of  Housing and Urban Development, var det på en enkelt natt i januar 2016 så mange som 549 928 hjemløse mennesker i USA. Dette skriver det amerikanske nettstedet Public Libraries Online i en artikkel om filmen.

Se traileren fra filmen:

Og se innslaget om filmen fra den lokale TV-stasjonen: