Fahrenheit 451 gjenoppstår på Rana bibliotek

Nordnorsk kunstnersenter tilbyr de neste dagene levende bøker under navnet "Time has fallen asleep in the afternoon sunshine". På Rana bibliotek kan du låne en halvtimes høytlesing av en bok. Et flott tilbud med et dystopisk bakteppe.

– Tre utøvere har lært seg hver sin bok utenat, og vil tilbringe tre dager på Rana bibliotek. Her kan besøkende velge en bok de vil lese. Den levende boken tar leseren sin med til et sted i biblioteket, i kafeen eller en spasertur ute, mens de resiterer sitt innhold, skriver kunstnersenteret i en pressemelding.

«Time has fallen asleep in the afternoon sunshine» er et kunstprosjekt som Nordnorsk kunstnersenter gjør i Rana bibliotek de neste tre dagene. (Foto: Pressefoto)

Levende bok-prosjektet «Time has fallen asleep in the afternoon sunshine» er utviklet av kunstner og koreograf Mette Edvardsen. Ideen kommer fra Ray Bradburys science-fiction roman Fahrenheit 451 fra 1953, en framtidsvisjon om et samfunn der bøker er forbudt fordi de ansees som farlige. I dette samfunnet kan lykke kun oppnås i fravær av kunnskap og kritisk tenkning.

Tallet 451 viser til temperaturen som skal til for at papir skal brenne. Ettersom bøker er forbudte i dette samfunnet, oppstår en undergrunnsbevegelse av mennesker som lærer seg bøker utenat for å kunne bevare disse for fremtiden.

Sitatet «Time has fallen asleep in the afternoon sunshine» kommer fra en bok av Alexander Smith og inngår i Bradburys Fahrenheit 451.

Boken tar leseren med…

I Mette Edvardsens prosjekt på Rana bibliotek lærer hver utøver seg en bok utenat. Sammen danner de en samling bestående av levende bøker. Bøkene tilbringer sin tid i et bibliotek, går omkring, snakker sammen, leser i bøker fra hyllene, klare til å bli konsultert av en besøkende. Bibliotekets besøkende velger en bok de vil lese, og boken tar leseren med mens de resiterer fra boka.

Bøker som blir lest er Elskeren av M. Duras, Pianolærerinnen av E. Jelinek og Hakkepølsa av T. Lindgren. Medvirkende er Kristine Øren, Mari Matre Larsen og Marit Ødegaard. Her får besøkende i biblioteket en leseropplevelse helt utenom det vanlige. Lesningene foregår 1., 2. og 3. februar i bibliotekets åpningstider.

Illegal høytlesing av bøker. Fra François Truffauts filmatisering av «Fahrenheit 451» i 1966. I 2018 kommer HBO med en ny film basert på samme bok.

– Minnet er blitt overflødig

– Jeg tror minnet er radikalt i vår tid. Det å glemme er blitt en dyd og en egenskap, minnet er blitt overflødig og ubrukelig. Det å lære utenat er en praksis som har en lang historie, og som i noen kulturer praktiseres fremdeles. Men i en verden som defineres hele tiden av nyheter, kan denne praksisen også sees som en motstand mot det å glemme, skrev Mette Edvardsen i en artikkel i 2016.

Prosjektet ble første gang fremført i 2010 og siden den gang har det blitt vist internasjonalt i 20 ulike byer. Nå er det blitt en samling på over 50 boktitler – på engelsk, norsk, nederlandsk, arabisk, fransk, tysk, polsk, gresk, og estisk.

«Time has fallen asleep in the afternoon sunshine» er støttet av Norsk Kulturråd.


Se trailer av HBOs kommende «Fahrenheit 451»-film: