Er du på jobbjakt?

Rundt hundre nye bibliotekarer skal inn på arbeidsmarkedet denne sommeren. Og mange bibliotekarer vurderer å skifte jobb. Her er 10 tips til deg som er på jobbjakt.

Det finnes mange gode råd for jobbsøkere der ute. Leter du etter stillingen for deg og vil skrive søknaden som gir deg det etterlengtede intervjuet? Her er et knippe råd for bibliotekarer og bibliotekstudenter på jobbjakt.

1. Bruk nettverket ditt

Fortell venner og kollegaer at du er på jobbjakt (hvis du ikke er jobbsøker i smug).  Bruk sosiale medier til å be om tips eller fange opp muligheter. Oppsøk aktuelle virksomheter på facebook, twitter eller hjemmesidene deres. Og kanskje du finner noe mer hvis du er på LinkedIn? Men ellers er finn.no og nav.no hovedkildene.

2. Stillingstittel sier ikke alt

Og det gjør heller ikke utlysningsteksten. Bibliotekarutdanninger er relevante i mange spennende jobber, også der hvor ordene «bibliotekar» eller «bibliotek» ikke er nevnt. Bruk dine kreative søkeferdigheter på nav og finn. Men for all del: Det er flest jobber for oss i folke-, fylkes-, skole-, fag-, universitets- og høgskolebibliotek.

3. Les deg opp på stillingen og virksomheten

Når du finner en stilling du blir interessert i: Gjør du deg kjent med arbeidsplassen, arbeidsgiveren og stedet. Hva forteller virksomhetens nettsider og facebooksider? Har personalet vist seg fram på postlista eller bibliotekpressa? Har biblioteket hatt aktivitet som du finner igjen i Nasjonalbibliotekets prosjektoversikt?

4. Ta kontakt før du søker

Har du spørsmål om jobben, er du lurt å ringe kontaktpersonen som er oppgitt i utlysninga. Da får du vist deg litt fram og markert at du er interessert. I en stor søkerbunke kan det gjøre at du rykker fram i køen. Og motsatt: En slik samtale kan avklare om jobben slett ikke er noe interessant for deg.

5. Søknaden skal gi deg intervju!

Søknaden skal være kort og tydelig. Den bør være minst en halvside og maks én side. Sammen med søknaden sendes CV på maks 1-2 sider. Husk at søknaden ikke gir deg jobb, den skal gi deg intervju.

6. Unngå standardsøknad

Skriv søknaden som et direkte svar på stillingsannonsen, unngå at den ser ut som en likelydende standardsøknad sendt til mange. Derfor bør du lese teksten nøye og se hva arbeidsgiver spør etter. Hvis du får fram hva du har gjort og hva du kan bidra med, uten å bli selvgod eller bruke for mye klisjéer, er mye gjort.

7. Innholdet i søknaden

Begynn med en setning eller to hvorfor du vil ha akkurat denne jobben. Videre forteller du om bakgrunnen som gjør deg særlig relevant for stillingen, gjerne med eksempler på arbeidsoppgaver og erfaringer du har hatt. Hvis du får til en setning om relevante personlige egenskaper, uten å virke selvgod, bør du ta med det. Får du vist at du kjenner feltet/virksomheten, uten at det blir påfallende, viser det at du skjønner hva du søker på. Du kan avslutte med å gjenta din motivasjon for å ville ha jobben, helst med litt andre ord enn i innledningen. Og helt til slutt: Info om når du kan begynne, om at attester kan medbringes til intervju og din kontaktinfo.

8. Forklar hull i CV-en

Sørg for at søknad og CV ikke etterlater tvil. «Hva gjorde søkeren i disse årene, det går verken fram av CV eller søknad?» Dette spørsmålet dukker ofte opp når arbeidsgiver vurderer søknader. Tvil og uklarhet kan gjøre at du rykker bakover i køen. Barnepass, hjemmeværende periode, arbeidsløshet, ufullendte studier, sykdomsperiode, soning, jordomseiling, alt kan forklares. Ærlighet gir som regel tommel opp.

9. Les korrektur

Skrivefeil og slurv i søknaden er ingen god måte å presentere seg selv. Det kan være forskjellen på å komme til intervju eller ikke. Har du en kollega, venn eller medstudent som kan lese gjennom og gi kritikk? Kanskje også til struktur og tekstflyt. For det skal være enkelt for mottaker å danne seg et inntrykk av deg.

10. Gå på BFs jobbsøkerkurs

Er du bibliotekstudent i Oslo eller Tromsø kan du bli med på BFs jobbsøkerkurs. 17. april 2018 er det jobbsøkerkurs for studenter ved ABI på OsloMet, med påmelding til studentforeningen Alexandria. 4. mai er det jobbsøkerkurs for studenter ved Norges Arktiske universitet/UiT, med påmelding til UiT, UB. Disse kursene gir deg flere gode råd og du får vite mer om rettighetene dine ved tilsetting. Se mer info på BFs Kurs og møter-oversikt.