En ny vår for bibliotekene i Medellín

Colombias nest største by, beryktede Medellín, har de siste årene gjennomgått en enorm forvandling. Byen har gått fra å være beryktet drapshovedstad og kjent som Pablo Escobars hjemby, til å bli en moderne storby med imponerende og inkluderende metrosystem, parker, skoler og bibliotek.

Biblioteket i bydelen Belén. (Foto: Ingrid Fabiola O. Moen)

Satsingen på infrastruktur, urban innovasjon og tilbud for byens innbyggere har gitt Medellín et stort løft og blant tilbudene det har blitt satset mest på er bibliotekene.

Den mest kjente, futuristiske og monumentale Parque Biblioteca España, ligger på en av Medellíns åssider, midt blant lave murhus og trange gater, kjent fra Netflix’ Narcos. Den belastede bydelen Santo Domingo har fått æren av å huse et av de kanskje vakreste bibliotekene i Latin Amerika. Området har også fått en av to gondolbaner, som gjør det enklere for innbyggerne å få tilgang til sentrumskjernen, noe som tidligere har vært praktisk utfordrende.

Ut i gatene

Dessverre er biblioteket for tiden stengt og under oppussing, men bibliotekdriften er dratt ut i gatene og parken utenfor biblioteket. Park er nemlig et viktig stikkord for hva som gjør bibliotekene i Medellín innovative i den Latin-Amerikanske biblioteksverden. Bibliotekparker er et konsept utviklet nettopp i Colombia, som inkluderer bibliotek med et større grøntområde åpent for alle og med sterke inkluderende verdier. Medellín er kjent som byen med evig vår, så grøntområdene blir brukt året rundt. En annen av Medellíns ti bibliotekparker ligger i bydelen Belén.

Belén bibliotek fremstår som et høymoderne og inkluderende bibliotek, med funksjoner og tilbud som ville gjort de fleste bibliotek i Norge grønne av sjalusi. Tilbudene inkluderer agrotek (urtehage), teater, galleri, ludotek (spillrom), verksted, et dedikert Japan-rom, lokal-samling, konserthall, samt luftige biblioteklokaler for voksne og barn. Selve biblioteket er tegnet av japanske arkitektstudenter i samarbeid med Hiroshi Naito og er en symbiose av japansk estetikk og lokale tradisjoner, med jord, vann og mennesker som bærende ideer.

Bibliotekar Melissa Restrepo Echavarria ser den sosiale verdien biblioteket har i lokalsamfunnet. (Foto: Ingrid Fabiola O. Moen)

Sosial verdi

Bibliotekar Melissa Restrepo Echavarria forklarer ivrig hvilken sosial verdi biblioteket har for lokalområdet. Biblioteket ligger i en bydelene med innbyggere fra utfordrende livsvilkår, et sted hvor ikke alle innbyggere kan dekke sine grunnleggende behov, men som likevel har fått tildelt et av de vakreste bibliotek i kanskje hele Sør-Amerika.
“Medellín har vært en by som har investert i biblioteket som en demokratisk funksjon. Belén bibliotek er et sted for barn og voksne av alle sosiale lag. Belén er et område som inkluderer alle byens sosiale klasser og mange barn fra nabolaget har biblioteket som det eneste trygge og faste sted, så bibliotekarjobben innebærer mer enn bare tradisjonell bibliotekararbeid.” forteller hun

Lavterskel møteplass

Videre forklarer hun at bibliotekararbeidet til tider kan være utfordrende, med voldsepisoder og hærverk som gjør hverdagen utrygg for både bibliotekarer og lånere. Situasjonen har likevel forbedret seg de siste årene i Belén, kanskje takket være nettopp biblioteket, som fungerer som en sosial utjevner. Belén bibliotek arrangerer verksted, diskusjoner og kulturelle kvelder. Området fungerer også som en lavterskel møteplass for lokalbefolkningen, som møtes for å tegne, lese, leke, diskutere og jobbe, noe som skaper en dynamisk biblioteksdrift.

Det monumentale Parque Biblioteca España i Medellín. (Foto: Albeiror)

Likevel er situasjonen både i Belén eller i resten av Medellín fortsatt preget av en relativt høy drapsrate og narkotikakriminalitet. Men satsingen på gode bydelsbibliotek gir i utgangspunktet alle innbyggere mulighet for tilegnelse av kunnskap, et talerør og en trygg møteplass. Medellíns biblioteksatsing er et sterkt bevis på viktigheten av bibliotekets demokratiske funksjon i praksis.