Dansk storkonflikt utsatt i 14 dager – mobiliseringen fortsetter

- Det er historisk at 800.000 offentlige ansatte står sammen i disse forhandlingene, sier leder Tine Segel i det danske Bibliotekarforbundet. Uten løsning skulle storstreiken begynt i dag. Men den danske riksmekleren har pålagt partene å utsette streik og lockout med 14 dager. Fagbevegelsen mobiliserer mens meklingen pågår.

Tine Segel, leder i det danske Bibliotekarforbundet, er i gatene for å legge tyngde bak kravene i årets tariffoppgjør for offentlig ansatte. (Foto: Per Lindegaard Hjorth)

«Nok er nok!» og «En løsning for alle». Det er slagordene som går igjen blant offentlig ansatte i Danmark for tida.

– Vi må kjempe for å få en lønnsøkning som matcher lønnsutviklingen i privat sektor og sikrer basale rettigheter som fridager og spisepause, sier Tine Segel. Hun er leder i det danske Bibliotekarforbundet og står sammen med de 800.000 offentlig ansatte som nå er midt i sitt hovedoppgjør, en måned før det tilsvarende norske.

14 dagers utsettelse

Det var onsdag i påskeuka at forligsmand (sic) Mette Christensen kunngjorde at en eventuell konflikt ble flyttet 14 dager senere. Dermed ble det ingen storstreik i dag, slik det opprinnelig var varslet, og heller ingen lockout 10. april, slik arbeidsgiverne har varslet. Meklingsinstituttet i Danmark har lovhjemmel for slik utsettelse, og dette kan gjøres to ganger. Eller Christensen kan kaste kortene om meklingen viser seg nytteløs, og dermed slippe løs en storkonflikt i offentlig sektor i Danmark.

– Vi har alt for lenge opplevd en offentlig sektor hvor det spares, hvor de ansatte skal løpe raskere og hvor det er færre hender til å løse oppgavene. Retorikken fra arbeidsgiverne viser at de ikke anerkjenner innsatsen. Derfor handler denne konflikten også om at de offentlige ansatte skal anerkjennes for det store arbeidet de hver dag yter for samfunnet, sier BF-leder Segel.

Fra demonstrasjonen i Aalborg i går: «Du ved, noget er helt galt, når BIBLIOTEKARER begynder at DEMONSTRERE!!!»

Mobilisering 

I den nåværende fasen av hovedoppgjøret i Danmark er det mobilisering og opparbeiding av politisk trykk som gjelder. De offentlig ansatte er på gatene med demonstrasjoner i en rekke danske byer. Det var blant annet markeringer i Aalborg og København i går og i Kolding og Holbæk i dag.