Årets beste bibliotekdesign i USA

Tidsskriftet "American Libraries" har lansert "Library Design Showcase 2018". Det har blitt en inspirerende billedkavalkade over nybygg, ombygginger og utvidelser av små og store bibliotek i USA.

«Library Design Showcase» er tidsskriftet American Libraries årlige feiring av nye og ombygde bibliotek. Her viser de fram flotte eksempler på innovative arkitektløsninger for å møte brukernes behov på interessante og effektive måter. Tidsskriftet melder at ombygginger og utvidelser også i år utgjør den største gruppen av innsendte bidrag.

Her er tre eksempler på profilert bibliotekdesign i USA anno 2018:

 

Gjenfødt etter tragedien

Joplin er en by på 52 000 innbyggere i delstaten Missouri. I 2011 ble den rammet av en kraftig tornado og mye av byen ble ødelagt. Etter ekstraordinær finansiering så det nye Joplin Public Library dagens lys i fjor sommer. Arealet økte fra 3000 kvadratmeter i det gamle biblioteket til 5500 i det nye. Bygningen inneholder nå et kultursenter med både innendørs og utendørs møteplasser.

 

En stue for byen

I delstaten South Dakota ligger byen Aberdeen med sine 28 000 innbyggere. K. O. Lee Aberdeen Public Library holdt hus i en typisk femtitallsbygningen, men etter åtte år med planlegging og bygging sto det nye biblioteket ferdig i 2017. CO-OP Architecture har villet utvikle en sosial møteplass, en «stue» for byen. Biblioteket ble «designet for å være et senter for kreativitet, forskning og samarbeid» sier arkitektene. Totalt areal er på ca 2900 kvadratmeter.

 

Inspirasjon på skolen

Hvordan gjøre om et mørkt, gammeldags og lite inspirerende rom til et toppmoderne lokale, med makerspace, grupperom, undervisningslokaler og laboratorium? Det har de fått til med biblioteket i North Stafford High School i Virginia, noe som også har gitt dem en pris for godt læringsmiljø. Blant designelementene å merke seg er sju historiske personligheter som pryder store glassdører rundt lokalet, med blant annet forfatteren Maya Angelou, baseballspilleren Jackie Robinson og romfareren John Glenn. Biblioteket er på 900 kvadratmeter og sto ferdig med ny design i november i fjor.

 

Se hele «2018 Library Design Showcase»: