3D-print på vei inn i bibliotekene

Bibliotekfolk som bruker Mikromarc fikk førstehånds kjennskap til 3D-modellering og 3D-printing da den årlige konferansen "Treffpunkt Mikromarc" startet i går. Nils Grønningsæter fra 3Dviz lot deltakerne prøve seg.

Deltakere på «Treffpunkt Mikromarc» i full sving med 3D-printing. (Foto: Egil Smalberget)

3D-printing er på full fart inn som en tjeneste til almenheten, i såkalte ”makerspaces” og på lik linje med å låne bøker eller film på biblioteket. Derfor var det naturlig at 3D-printing sto på dagsordenen under Treffpunkt Mikromarc, årlig samlingssted for landets bibliotekmedarbeidere i regi av Bibliotekenes IT-senter (Bibits).

3DPnorge snek seg med på gårsdagens 3D-print-workshop under Treffpunkt Mikromarc på Hotel Expo på Snarøya, der de hadde hentet inn Nils Grønningsæter fra 3DViz til å veilede gjennom 3D-modellering og printing. Grønningsæter er erfaren kursholder innenfor 3D-printing og har også en halvtidsstilling i Oslo kommune, plan og bygningsetaten, i forbindelse med print og vedlikehold av 3D-modellen av Oslo by.

Fikk lage egne gjenstander

Med deltagernes medbragte laptops og fem 3D-printere fra 3DViz på plass, var utgangspunktet godt for at samtlige deltagere kunne få printet minst én gjenstand under workshopen. Nøkkelringer, figurer og andre gjenstander i ulike farger ble laget lag på lag i 3D-printet materiale, etter at kursholderen også hadde satt søkelys på planlegging av printingen.

Deltakerne fikk trening i både 3D-modellering og 3D-printing. (Foto: Egil Smalberget)

– Skal man printe en hund, kan det være fornuftig å snu den på hodet eller dele den i to deler, fordi beina ikke har særlig kontaktflate for feste, og for å unngå overheng, informerte han.

Flere bibliotek har allerede et tilbud om 3D-printing til sine brukere, og opplever stor og økende interesse for dette. For de fleste deltagerne under workshopen var det første gangen de printet modeller de selv hadde laget, og entusiasmen var stor da printerne startet opp og gjenstandene ble mer og mer synlige på printplaten.

Forventer tilgang

– En smart ting med 3D-printing er å dele det som henger fysisk sammen i én print, fortalte Nils Grønningsæter, som også hadde med seg en del eksempler til arrangementet. Under Treffpunkt Micromarc holdt han både et plenumsforedrag om 3D-printing og en fullsatt workshop for spesielt interesserte. Den store interessen tyder på at vi trolig kan forvente tilgang på 3D-print i bibliotekene etter hvert. Og hva gjør man så mens printeren på biblioteket jobber? Leser en bok, selvsagt! Eller bruker andre av et moderne biblioteks mange tjenester.

[Artikkelen var først publisert på 3dpnorge.no]